maandag 12 november 2007

Reactie op "Verloren onschuld" by Peter Van de Ven

Vlaamse vrienden,

Al geruime tijd voer ik een - zij het wat eenzijdige - polemiek met de publicist van de blog Actua Belgica, waarvan het laatste stukje gebukt gaat onder de titel: "Verloren onschuld". Ik kon het weer niet laten, en repliceerde prompt. Het oorspronkelijke bericht vindt u hier.

Vriendelijke groeten,

Smithson.

===================================

Peter,

Je zit er naast:

1. Je besluit, vanuit de opmerking "dat de partij vaak van naam veranderd is", dat de partijkeuze van Kardinaal Danneels onvermijdelijk CD&V moet zijn. Zowat elke partij is in de afgelopen dertig jaar van naam veranderd. Dus niet te snel conclusies trekken. Het zou de eerste keer niet zijn dat de gelovige achterban strategisch ingezet wordt op op liberalen te stemmen.

2. Je wijst op het verkeerde gebruik van de term immoraliteit in verband met een fles wijn, maar maakt dezelfde fout: als het over de Vlaamse kwestie gaat noem je het confederaal-separatisme "intrinsiek immoreel". a) moraliteit is nooit inrinsiek, het is een sociale constructie die tussen mensen bestaat en dus in ieder geval voor een deel extern aan de eigen pscyche gecreeërd wordt en b) confederaal streven en separatisme is niet hetzelfde: men kan geloven in confederaliteit zonder het einde van België te wensen. Al is een confederaal België inderdaad niet ver weg meer van de Waalse onafhankelijkheid. :)

En 3. "want het pleegt een aanslag op de redelijke zelfbeschikking van de burgers". Als die redelijke zelfbeschikking erin bestaat dat de Vlamingen (wiens bestaan jij ontologisch miskent) onafhankelijkheid willen, dan kun jij daar als democraat toch niet tegen zijn? Democratisch is blijkbaar enkel diegene die vindt dat België moet blijven bestaan, wie democratische meerderheden op de been probeert te brengen voor een onafhankelijk Vlaanderen, is blijkbaar per definitie een on-democraat. En wie beslist daarover? Juist ja: jij.

Eens te meer betreur ik dat een publicist met jouw verstandelijke capaciteiten de moed niet heeft om uit de eigen cirkelredenering te komen: er bestaan geen vlamingen - daarom zijn de vlaamse eisen massahysterie - de massa wordt bedrogen - ik zal die massa ontmaskeren: er bestaan geen vlamingen. Zo kan ik het ook. Kom uit je loopgracht. En laat voor één keer dit bericht wél verschijnen op je blog.

Hartelijke groeten,

Smithson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten