woensdag 14 januari 2009

Collaboratie

Vlaamse vrienden,

Collaboratie. In het Nederlands is het een zwaar woord, maar in het Frans betekent het gewoon "samenwerken". Vandaar dat Luc Van der Kelen (royalist, B-plusser) er waarschijnlijk geen graten in zag om als een soort persrechter te dienen in een kruisverhoor tijdens het programma "Répondez à la question" op RTBF1. Het programma dat opgenomen werd in de Sint-Gorikshallen in hartje Brussel, werd uitgezonden op 8 oktober 2008 en is één langgerekte journalistieke aanval op de voorzitter van één van Vlaanderens meest besproken separatistische partijen van het moment.

Het begint al bij de begingeneriek. Daar wordt De Wever als volgt ingeleid: "Bart De Wever, le diable en personne. Certaines le disent". Een handige constructie om niet te moeten zeggen "on le dit". Ik herinner mij een uitzending met Sonja Barend, die het ooit had over deze laffe zinsconstructie. Ze vertelde bij haar afscheid van tv dat dit een passe partout was voor elke vraag die je als interviewer zelf graag zou stellen, maar die je in problemen kan brengen: "Men zegt dat ..." is dan verdomd handig.

De verdere toon van het programma is ronduit vijandig. De openingsvraag, of hij eerlijk zal antwoorden op de vragen is met zo'n intonatie gesteld dat men impliciet het tegendeel beweert. De Wever repliceert met de opmerking dat men hem altijd mag trachten te betrappen op een interview waar hij de waarheid niet gesproken heeft. Hij krijgt vervolgens een "reprimande" omwille van het niet antwoorden op de vraag.

De setting is ronduit oneerlijk. Regelmatig onderbreekt de presentator de vragen om de televisiekijkers aan te spreken en hen aan te moedigen via de website van de RTBF, waar de uitzonding in uitgesteld relais (15 sec) ook uitgezonden wordt, te laten weten wat zij denken over Bart De Wever. Ja u leest goed, niet wat zij denken over zijn standpunten, inhoud of argumenten, want daar gaat het niet over, maar wel wat ze vinden van zijn persoontje. Na anderhalf jaar demonisering in de Franstalige pers (en ik zeg Franstalige, want Waalse pers bestaat jammer genoeg niet) kunnen zij nu eens oogsten wat ze gezaaid hebben.

Maar de reacties vallen dik tegen. Vele Franstaligen en Walen zijn ontzet over de behandeling die BDW krijgt. Lees even deze drie representatieve reacties van het forum bij deze uitzending mee:

Nom: ic
Prénom: ic 

Localité: ic


Monsieur De Wever, je salue votre courage. Tenir aussi longtemps votre sang froid face à d'aussi antipathiques journalistes révèle chez vous une grande force de caractère. Je suis Wallon, ma compagne est Flamande, nous sommes choqués de la manière dont vous avez été traité. Aucune objectivité journalistique, le média francophone paraît bien pâle. Une accumulation d'erreurs et de procédés douteux ont cherché à dénicher chez vous les pires intentions (déclarations "off" et j'en passe). Je déplore la piètre qualité de journalistes censés représenter un service public, lequel ? De quel public parle-t-on ? Le niveau des journalistes était de loin inférieur au niveau de l'invité. L'image que le média wallon a donné ce soir aux téléspectateurs flamands est désastreuse. De l'huile sur le feu, rien de plus. Du superficiel, rien de plus. L'audimat vous traîne vers le dangereux travers de la politique spectacle!


Nom: Fontaine
Prénom: Pierre

Localité: Vilvoorde


J'ai été surpris et peiné par le ton émotionnel et partial des 4 intervenants. L'écoute était vraiment absente. En tant que francophone, je n'apprécie pas les opinions de Bart de Wever, mais au niveau intelligence, réflexion (et non réaction de tripes) et objectivité (réelle ou perçue), l'image donnée par l'émission était vraiment irritante, colorée d'intolérance. Regardez-vous à froid et examinez votre langage corporel! François Brigode, que j'apprécie vraiment comme présentateur du JT, s'est comporté comme un inquisiteur, savourant à l'avance la bonne question ou réplique qu'il allait asséner. Imaginez comment ces scènes vont être perçues utilisées en Flandre! Dommage.

Nom: ic Prénom: ic Localité: ic
L'attitude agressive et arrogante de l'animateur et des journalistes est une honte pour un service public. Vous ne traiteriez JAMAIS ainsi un politicien francophone. Honte à vous. A se demander qui étais extrémiste sur le plateau. La RTBF devrait présenter des excuses public à M. De Wever et revoir en profondeur cette émission ou l'arrêter tout simplement.

Maar nog het meest schokkend is dat BDW overgeleverd wordt aan een jury van drie journalisten, waaronder nota bene, en daar moest ik toch even van schrikken, Luc van der fucking Kelen. De man, die aangekondigd wordt als de editorialist van de meest gelezen krant in Vlaanderen (HLN, nvba), voelt zich duidelijk in zijn sas in deze Franstalige omgeving, en is vastbesloten, in collegialiteit met zijn franstalige beroepsgenoten, dit varkentje wel eens te wassen.

De gretigheid waarmee Van Der Kelen zijn vragen stelt is stuitend. Oordeel zelf: "u slaagt er blijkbaar niet in om compromissen te sluiten", " u beledigt de Walen", Vele zijn niet eens vragen, maar gratuite beweringen.

Verder zijn de tussenmontages één en al suggestiviteit: men selecteert interviews met mensen op straat die De Wever beledigen, en presenteren hen als de referentie. Men heeft maanden gezocht naar alle interviews waarin BDW non heeft gezegd, om hem zo als monsieur non te kunnen afschilderen. Terwijl non enkel verwijst naar de houding van Joëlle Milquet.

Vergelijk de uitzending met Michel Daerden en kijk hoeveel ruimte hem daar gelaten wordt "en ne repondant sur aucune question": Het is werkelijk hallucinant hoe hij, zat en totaal niet antwoordend op de vragen (bijvoorbeeld over de staatsschuld van Wallonië), een forum van een uur krijgt om de grootste onzinnigheden uit te kramen. Vragen over misbruik van overheidscommunicatie voor de eigen electorale campagne, over zijn beleid, over Wallonië, allemaal worden ze weggelachen en onduidelijk beantwoord. Kijk werkelijk eens met wat voor soort politici en journalisten Wallonië het moet stellen. Je les dépleure.En aan dit soort hoernalistiek doet LVDK dan mee? Welk ander woord dan collaboratie met het Belgisch regime past hier?

Video's

1. "meilleurs moments": 8.31 minuten, te bekijken op http://www.rtbf.be/info/belgique/politique/repondez-la-question-bart-de-wever-les-meilleurs-moments

2. de volledige uitzending: 61.22, te bekijken op http://www.rtbf.be/info/belgique/politique/repondez-la-question-bart-de-wever-les-meilleurs-moments)

3. Michel Daerden: http://www.rtbf.be/info/belgique/politique/best-of-repondez-la-question-michel-daerden-65016

Beste groeten,

Brecht Arnaert

3 opmerkingen:

 1. Ik heb toen ook een heel stuk gezien van dat "interview" en vond toen ook dat (om het zacht uit te drukken" Bart De Wever onheus behandeld werd.
  Het is gemakkelijk om iemand te pakken, als je hem wil pakken. Maar om iemand inhoudelijk in de hoek te jagen, is het heel wat moeilijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar als de NVA een persconferentie geeft omtrent hun voorstellen ivm relanceplan, dan is er geen VDKLN noch enige andere journalist van HLN te zien...arme media
  gc

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoedje af voor BDW om zich in de kooi van de leeuw te begeven. Ik ben geen partijpolitieker maar voor mij is Bart De Wever de grootste Vlaamse politicus van de laatste decennia. Hopelijk kunnen intellectuelen van het kaliber De Wever/Sanctorum een vonk doen overslaan naar de culturele elite van Vlaanderen (die momenteel nog meestal kokketeert met de Franstalige aristocratie en België).

  BeantwoordenVerwijderen