zondag 25 maart 2007

Welkom!


Vlaamse vrienden,

Nog nooit heeft de individuele burger zoveel mogelijkheden gehad om informatie op te zoeken of zijn mening te verspreiden als op het internet van vandaag. Blogs, communities, fora, het net puilt uit van info en commentaar. Dit webstekje is dus slechts een van die duizenden websites die er dagelijks op ons wereldwijde net bijkomen, maar toch wil ik proberen een plaatsje te veroveren op het bord van jullie dagelijkse leeshonger. Vooral de Vlaamsgezinde lezer zal hier zijn (hopelijk) zijn gading vinden, maar meteen wil ik al de stelling lanceren dat Vlaamsgezindheid maar een laagje kan zijn boven een ideologie. Vraag aan een Vlaamse vlaggenzwaaier welk economisch beleid hij of zij zou voeren ná de Vlaamse onafhankelijkheid, en je weet meteen of je te doen hebt met een leeghoofd, of met iemand die naast het roepen van slogans ook een politiek/economisch/sociaal model in zijn hoofd heeft.

Mijn pseudoniem is Smithson, en hanteer ik niet enkel omwille van privacyredenen, maar ook in de hoop dat de lezer van mijn blog in elke persoon die hij tegenkomt, zij het op de tram of bij de bakker, een kleine Smithson zou kunnen vermoeden: een kritische burger die zich vragen stelt bij de ernstig verminkte Belgische vorm van democratie en die vandaaruit gewonnen geraakt voor het inspirerende idee van een onafhankelijke Vlaamse staat in Europa. Want zelfs de grootste Belgicist zal moeten toegeven dat het idee te kunnen herbeginnen met een propere lei, een nieuwe staat, toch wel heel aanlokkelijk is. Laat ons dus samen werk maken van een Vlaamse onafhankelijke republiek. Hopelijk bezoeken jullie dikwijls mijn blog en kunnen uit de reacties op mijn posts degelijke intellectuele oefeningen gemaakt worden.

Beste groeten aan allen die van goede wille zijn.
Hasta la republica flamenca!

Smithson.

2 opmerkingen:

 1. Tiens, de moderne Vlaamse Beweging grijpt, onder impuls van het www, terug naar de aloude gewoonte van het pseudoniem...

  Nu, bij wijze van tegengas volgende bedenking:
  In de huidige situatie, waarin de elitaire Warandegroep aangeeft de Vlaamse zaak om economische redenen niet ongenegen te zijn, staat de roep om 'meer Vlaanderen' in functie van 'minder sociale rechten'. De PS in Wallonië vormt voor de bedrijfswereld een obstakel om enkele hervormingen aan de sociale zekerheid door te voeren die enkel het economische kruin van Vlaanderen ten goede zouden komen.
  Het Vlaamse streven heeft haar emancipatorische functie al een tijdje verloren, en zou nu wel eens averechts kunnen werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste maanlander,

  Pseudoniemen zijn van alle tijden en van alle strekkingen, en in geen geval een monopolie van mensen uit de Vlaamse Beweging alleen. Maar dit volledig terzijde.

  Vaak wordt de PS inderdaad gezien als de laatste echte socialistische partij in België die een tegengewicht kan vormen voor een Vlaanderen dat een meer rechtse economische politiek wil voeren. In dat opzicht zou men de PS vanuit links-Vlaanderen als een objectieve bondgenoot kunnen beschouwen. Maar niets is minder waar: ook voor de gewone werkmens (ook al zo'n archetype waarvan ik me afvraag of die nog wel bestaat) brengt de PS niet veel zoden aan de dijk, omdat de economische beslissingscentra al lang niet meer binnen onze eigen landsgrenzen liggen. Op de WTO en in Davos, daar wordt het economisch beleid gemaakt, en nergens anders. Onze politici, zowel de Vlaamse als de Waalse moeten daar eerlijk over zijn: de politiek is de greep op de economie kwijt.

  Het enige waarmee we nog economisch beleid kunnen maken is onze fiscaliteit, maar ook daar blokkeert de PS elke Vlaamse vernieuwing. Zo kende Vlaanderen een korting op de vennootschapsbelasting toe in de hoop meer bedrijven aan te trekken, hetgeen een exclusief Vlaamse bevoegdheid is, maar toch moest er eerst een federaal akkoord zijn om dat te mogen doen van vadertje België. Na talrijke compensaties voor Wallonië ‘mocht’ Vlaanderen dan toch zijn korting doorvoeren, maar eigenlijk was dit al een doodgeboren kind: de compensaties die voorzien werden voor Wallonië, neutraliseren al op voorhand de potentiële winst aan werkgelegenheid en dus extra belastingsinkomsten voor Vlaanderen. Hoe kan men dan beweren dat Elio Di Rupo met zijn PS het beste voorheeft met de “lagere klassen” in Vlaanderen, terwijl hij potentiële werkgelegenheid al bij voorbaat in de kiem smoort?

  En wat voor mij vanuit democratisch oopunt nog het ergste is: terwijl Vlaanderen WEL AL bevoegd was, hebben we onze zelfstandige beslissingsbevoegdheid nog eens moeten afkopen! Wie België nog een federale staat durft noemen, verdient dus een klap voor z’n harses …

  De grenzen van de Waalse democratie worden dus niet gerespecteerd: zelfs al wil Vlaanderen een rechtser economisch beleid voeren, dan is dat haar goed recht. In dat geval moeten we als Vlamingen strijden tegen die verrechtsing, en ons niet verlaten op de willekeur van een partij aan de andere kant van de taalgrens.

  BeantwoordenVerwijderen