De verkiezingen van 10 juni hebben de kaarten communautair serieus moeilijk geschud: Vlaanderen heeft Vlaams gestemd en de politiek zal het geweten hebben: een status-quo voor VB, een sterke LDD en een klaterende overwinning voor het kartel CD&V/N-VA. Aangezien al deze partijen zich sterk gemaakt hebben dat ze er een volgende staatshervorming zullen doorduwen in het voordeel van de Vlamingen, zullen ze ook keihard afgerekend worden op deze stellingnames, en dat weten ze. De druk is dus hoog. Dat de Walen in feite niets vragen en er dus ook geen wisselgeld in de onderhandelingsschaal ligt, maakt de zaken er niet gemakkelijker op.
Hetzelfde deden we met de overtredingen in Voeren. Hadden we toentertijd gewoon het been stijf gehouden en ons beroepen op de taalwetten in het Nederlandse taalgebied, dan was het nooit zover gekomen met Voeren. We laten ons altijd op de kast jagen. Ook in BHV staat het gerecht aan onze kant: de kieskring moet gesplitst worden, anders kunnen er geen nieuwe federale verkiezingen georganiseerd worden. Indien de Walen dit niet willen, blokkeren zij dus de Belgische federale staat. Maar toch tonen we ons meteen al bereid nog eens te betalen voor BHV. We zetten ons in de onderhandelingen dus meteen al met de kont bloot.
Waag ik mij dan toch maar even aan een voorspelling “in tempore non suspecto?” Dehaene zal een schijnstaatshervorming onderhandelen over iets wat eigenlijk geen wezenlijke veranderingen zal aanbrengen in de staatsstructuur, en hij zal het zo danig weten te verpakken dat elke politieke groepering dit aan zijn achterban zal weten te verkopen. Al snel zullen de meeste politici tegenspreken dat het verder uitwerken van een artikel dat al in de grondwet staat, eigenlijk geen antwoord betekent op de groeiende communautaire spanningen. Deze staatshervorming zal historisch genoemd worden, de laatste van een reeks van zes, en Dehaene zal gelauwerd worden als een groot staatsman. De Vlamingen zullen voor tenminste tien jaar wezenloos achterblijven, proberend te begrijpen waar het dit keer misgelopen is. Ondertussen krijgt de locomotief uit Vilvoorde een adellijk lintje en is de goegemeente helemaal verward over de te volgen koers.
HLRF!
Smithson.
Powered by ScribeFire.
Gelukkig is hiervan niets in huis gekomen: Leterme riep voortijdig het Brabants trekpaard terug naar zijn stal.
BeantwoordenVerwijderen