woensdag 3 december 2008

Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb

Beste lezer,

Ik weet het, ik heb u verwaarloosd. Het is ondertussen van 22 september geleden dat u iets van mij kon lezen. Maar dat komt omdat u in de toekomt iets van mij in boekvorm zou kunnen lezen. De voorbije maanden ben ik namelijk bezig geweest met het schrijven, herschrijven, bewerken, bijschaven, schrappen en opnieuw schrijven van een bijdrage aan het boek "Van Romantiek tot Republiek" dat op 17 januari verschijnt bij Uitgeverij Van Halewyck.

Het boek, dat geredigeerd wordt door cultuurfilosoof Johan Sanctorum zal eventjes later in De Standaard Boekhandel en de Fnac te koop zijn. De prijs is nog niet bekend. Mijn bijdrage heet "2080, het jaar van de leeuw?" en gaat over de wijze waarop we een Vlaamse staat democratisch kunnen legitimeren. Daarbij wordt de legitimering van de onafhankelijkheid van België onder de loep genomen en leg ik het democratiseringsproces van België naast de opkomst van het regionalisme, waaruit ik enkele besluiten ter zake trek.

Geïnteresseerd? Hou deze blog dan in het oog. Misschien licht ik wel nog een tipje van de sluier op.

Beste groeten,

Brecht Arnaert

6 opmerkingen:

  1. Alé proficiat.
    De volgende stap is een volledig eigen boek zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel graag. Het zou heten: "ik, federalist".

    Ben namelijk bezig aan een stuk rond het vaak misbruikte woord subsidiariteit, dat in complete tegenstelling staat met federalisme, dat ik op een Vlaams, Europees en globaal niveau wil beleven. Maar dus niet meer op een Belgisch. Maar dat was al duidelijk dacht ik. Dat stuk wordt echter langer en langer. Misschien is het de kern van een nieuw boek. Maar dat is elk artikel wel zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben benieuwd hoe je subsidiariteit als tegengesteld ziet aan federalisme. Correct federalisme weliswaar, niet het Belgische. Ik kijk er naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ZEEEEER kort samengevat komt het erop neer dat federalisme in wezen een bottom-up beweging is, van mensen die de schaalvoordelen van samenwerking afwegen tegen de nadelen van de transactiekosten, terwijl subsidiariteit intrinsiek een non-gelegitimeerd top-down denken is. Subsidiariteit is afgeleid van het latijn "subsidus", dat in de vroegchristelijke wereld al de betekenis had van "hulptroep". In een managementomgeving betekent dat dat die taken die voor de top te onbelangrijk zijn, uitgevoerd worden door hulpmedewerkers. In een politieke omgeving betekent dit dat alle macht uitgaat van een centrum, en dat enkel die taken die het niet waard zijn om door een top uitgevoerd te worden, gedelegeerd kunnen worden naar een lager niveau. In onze politieke context (België) wordt het echter als een containerbegrip gebruikt, maar in wezen past het zeer goed bij de regionalisering van België: vanuit het centrum delegeren. België is dan ook geen federatie, maar een gedecentraliseerde unitaire staat. In een notedop dus. Meer volgt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mij al de vraag gesteld...waar is Smithson (den Brecht) gebleven?
    gc

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ach Guido. 'k heb het uitzonderlijk druk gehad de laatste tijd. Ziek nu. Beetje rust nemen dus.

    BeantwoordenVerwijderen